Principes van Passief Inkomen (The Millionaire Fastlane)

Hier schrijf ik binnenkort een review over een van mijn favoriete boeken over passief inkomen: The Millionaire Fastlane van MJ DeMarco.

De titel van het boek klinkt een beetje goedkoop, en dit geeft DeMarco ook toe, maar het zit boordevol praktisch advies.

MJ geeft verschillende strategiën over hoe je het beste met je tijd en geld kunt omgaan.

Hij deelt mensen op in drie categoriën. Mensen in de ‘Sidewalk’, ‘Slowlane’ en ‘Fastlane’.

De Sidewalk

Volgens MJ vallen de meeste mensen in deze groep. Het komt er eigenlijk op neer dat deze mensen geen plan hebben voor hun financiële toekomst. Ze geven uit wat er binnen komt, kopen dingen op afbetaling, hebben schulden en stoppen met leren wanneer ze klaar zijn met hun opleiding.

Dit hoeven niet per se mensen te zijn met een slecht betaalde baan. Ze kunnen bakken met geld verdienen maar als het er aan de ene kant net ze zo hard uit gaat als het er in komt dan zijn het nog steeds ‘Sidewalkers’.

De Slowlane

DeMarco beschrijft de ‘Slowlane’ als iemand die hard werkt om geld te verdienen en goed zijn best doet om kosten te besparen. Het geld dat hij overheeft stopt hij in een index-fonds, om vervolgens na een jaar of 40 met pensioen te kunnen.

Dit is beter dan de Sidewalk maar in de ‘Slowlane’ ruil je nog steeds tijd voor geld en kun je heel lang niet genieten van het geld dat je verdient hebt. Hij geeft aan dat het gebruik van een index-fonds pas effectief wordt wanneer je al heel veel geld hebt. 5% Rente op 10000 euro tikt niet echt aan zeg maar.

De Fastlane

De Fastlane wordt omschreven als het opbouwen van een bedrijf dat geld oplevert. Het voordeel van een eigen bedrijf is dat je per uur veel meer betaald kunt krijgen dan dat je dat kunt wanneer je een baan hebt. Dit geld kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld investeringen te doen in een index-fonds.

Het CENTS Principe

Een groot deel van het boek leunt op het ‘CENTS’ principe dat hij ontwikkeld heeft. CENTS staat voor: Control, Entry, Need, Time en Scale. Wanneer je een bedrijf start (en dus de fastlane wilt volgen) is het raadzaam om rekening te houden met deze principes.

1. Controle

Ben jij in controle van het bedrijf of ben je compleet afhankelijk van leveranciers of bijvoorbeeld een specifieke software. Als een leverancier van je bedrijf wegvalt kan je bedrijf dan nog voortbestaan; kun je een vervanger regelen?

2. Entry of Toegang

Hoe makkelijk is het om een bedrijf als dit te beginnen? Hoe makkelijker het is, hoe meer concurrentie je zult hebben, hoe sneller je winstmarges zullen dalen.

3. Need of Noodzakelijkheid

Is er vraag naar de service die je aan wilt bieden? Dit spreekt voor zich maar vaak wordt een bedrijf gestart zonder dat je weet of er überhaupt vraag naar is.

4. Time of Tijd

Bekijk of het mogelijk is om uiteindelijk minder te gaan werken in je bedrijf maar toch nog de zelfde inkomsten binnen te halen. Kun je taken automatiseren bijvoorbeeld?

5. Scale of Schaalbaarheid

De echte winst in veel bedrijven komt wanneer je bedrijf groter wordt. Wanneer je een bedrijf begint houd er dan rekening mee dat het wel kan opschalen.

Wat kun je met dit boek

Het boek geeft eigenlijk een goed overzicht in hoe je passief inkomen kunt opbouwen. Goede argumenten worden gegeven over hoe je dit het beste kunt doen. DeMarco zegt eigelijk dat je het beste een eigen bedrijf kunt beginnen en dat je hierdoor de grootste kan hebt om financieel onafhankelijk te worden.

Voor mij is het nu een aantal jaar geleden dat ik dit boek heb gelezen. Destijds was het echt een eyeopener voor mij; nu voelt het boek vooral aan als iets wat vrij vanzelfsprekend is.

Ik ben er wel achter dat het gedachtegoed van DeMarco een goede combi vormt met het hebben van programmeer vaardigheden. Wanneer je een schaalbaar bedrijf wilt hebben kun je er haast niet om heen om je werkzaamheden te automatiseren. Nog een goede reden dus om eens een programmeercursus te volgen!